Kinderen

Vaak is het overlijden van een huisdier de eerste keer dat een kind met de dood te maken krijgt. Hoe ermee wordt omgegaan is vaak bepalend hoe kinderen in hun latere leven met de dood omgaan.

Hoe kunt u uw kind helpen bij zijn/haar verdriet?

Uw kind kan het verdriet om het verlies van zijn/haar huisdier sneller verwerken als er iets met het verdriet gedaan wordt. Het allerbelangrijkste daarbij is openheid. Als u uw kind op een voor hem/haar begrijpelijke manier uitlegt wat er aan de hand is, gaat het er veel beter mee om dan de meeste volwassenen. Voor kinderen hoort de dood bij het leven. Uw kind moet begrijpen dat zij/hij verdrietig mag zijn en mag huilen. Op deze manier verwerkt uw kind zijn/haar verdriet veel beter. Door er samen met uw kind over te praten, er samen een boek over lezen of uw kind een tekening of een plakboek te laten maken, helpt u uw kind bij het verwerken van zijn/haar verdriet. Maar er zijn nog talloze andere manieren om dit vorm te geven; kijkt wat het beste bij uw kind past. Het kan zijn dat uw kind tijdens het rouwproces boos wordt, op u omdat uw huisdier overleden is of op de dierenarts omdat hij uw huisdier niet beter heeft gemaakt. Dit is een normaal onderdeel van het rouwproces. Geef uw kind de ruimte om boos te zijn. (Bron LICG)

Bij ons mag uw kind een speeltje, tekening(en) of een brief meegeven met het huisdier. U mag dit natuurlijk ook. Heeft uw kind vragen en weet u daar niet goed antwoordt op,  wij kunnen u natuurlijk daarbij helpen. Bij ons liggen er boekjes om te lezen en zijn er tekeningen om te kleuren als u kind daar behoefte aan heeft.

Als ouders van kleine kinderen is het moeilijk uit te leggen wat cremeren is. Wij gebruiken vaak de onderstaande tekst. Ik hoop dat u hier iets aan heeft als ouder. 

We hebben een sterretjes machine, (naam huisdier) gaat in de machine en wordt een sterrretje. Dan blijft er sterrenstof achter al bewijs dat (naam huisdier) een sterretje is. De meeste mensen noemen dit as. 

Peelrust dierencrematie en dierenbegraafplaats